Welkom bij de Koninklijke Muziekvereniging Apollo Olst!

Historie

De "Koninklijke Muziekvereniging Apollo" is op initiatief van enkele Olstenaren opgericht op 1 november 1897. Hiermee is Apollo is één van oudste verenigingen van Olst. Alleen "Het Nut" is 15 jaar ouder en daarmee de nog oudste bestaande vereniging in Olst. Maar zonder meer is Apollo de meest roemrijke vereniging.

In vroegere dagen werd vaak en met succes deelgenomen aan concoursen. Veel eerste prijzen, waaronder diverse met lof der jury, getuige de veertien wimpels, werden aan Apollo toegekend.

Het orkest speelde ruim veertig jaar in de vaandelafdeling. Vooral in de jaren 50 verwierf Apollo landelijke bekendheid en was regelmatig voor de radio te horen. Ook het nog steeds bestaande saxofoonkwartet vierde in die jaren hoogtij en genoot internationale bekendheid.

Het absolute hoogtepunt van Apollo stamt uit 1952. In dat jaar verwierf de vereniging het predikaat "Koninklijke muziekvereniging". Dit predikaat is in 2010 voor nog eens 25 jaar verlengd. Oudere Apollo-leden kunnen zich die glorietijd nog goed herinneren.

In alle verhalen komt één optreden steeds weer terug: het grote concert dat Apollo in 1954 gaf in de Rivièrahal in Rotterdam. Aan de top spelen vergde voor veel leden het bijna onmogelijke. Vrijwillig trok Apollo zich daarom terug uit de bovenste regionen, want genieten van het maken van muziek staat voorop.


Dit is een groepsfoto uit 1948. Op 2 juli dat jaar gingen de leden op concours naar De Wijk (Meppel).

Apollo samen met supporters op weg naar een concours.

Melo-rhytme, het "showorkest" van Apollo in 1979.

Een foto uit 1991.

Apollo in 2007.

Het huidige Apollo in 2015

Voltallig Apollo inclusief drumband en majorettes gefotografeerd in 1978.

De drumband gefotografeerd in 1986.

Een "wagenconcert". Op de kar het hele dorp door.

Apollo in 2011